Het Rotterdamse stadsvervoerbedrijf RET heeft een innovatieve manier bedacht om het overvolle Rotterdamse stroomnetwerk te ontlasten. Ze gaan het elektriciteitsnetwerk van de metro en tram inzetten om Rotterdam van extra stroom te voorzien. Volgens RET-directeur Linda Boot is dit een Europese primeur die ook op veel andere plekken in de wereld is toe te passen.
Overbelasting van het stroomnet
Net als in de rest van Nederland kampt Rotterdam met een overvol stroomnet, waardoor er geen nieuwe aansluitingen mogelijk zijn. Hierdoor ligt niet alleen de bouw van nieuwe woonwijken stil, maar kunnen bijvoorbeeld ook bedrijven niet uitbreiden. Door het RET-netwerk te delen met andere gebruikers kan het stroomnetwerk van de stad worden ontlast.
De rol van de RET in de energietransitie
Het elektriciteitsnetwerk van stadsvervoerbedrijf RET is ongeveer 200 kilometer lang en loopt door de hele stad Rotterdam. De capaciteit van dit netwerk is veel groter dan nodig is voor het metro- en tramverkeer. Groot genoeg om maar liefst 36.000 huishoudens van stroom te voorzien! En bovendien snel gerealiseerd omdat het netwerk er al ligt. ‘Waarom zetten we dat niet gewoon in?’ dacht RET-medewerker Leo Vliegenthart!
Omdat trams en metro’s op 700 volt rijden, hoefde er alleen maar een omvormer te worden gebouwd die het geleverde voltage geschikt maakt voor andere toepassingen. En nu ook de vergunning van de ACM binnen is om stroom aan externe partijen te mogen leveren, is het stroomnetwerk klaar voor gebruik.
Uitbreiding stroomnet geeft Rotterdam lucht
Een van de eerste afnemers die van de RET stroom gebruik gaan maken is de gemeente Rotterdam. Zij nemen 2000 kWh af voor de realisatie van twee nieuwe laadpleinen voor elektrische voertuigen bij de metrostations Meijersplein en Rotterdam Alexander. In theorie genoeg om zo’n 30.000 auto’s op te laden.
Hiermee stimuleert de gemeente automobilisten om hun auto achter te laten om te laden en zelf verder te reizen met het openbaar vervoer. Zo verbetert de bereikbaarheid van de stad en op termijn ook de luchtkwaliteit.
Het is de bedoeling dat ook bedrijfswagens, bestelbusjes en uiteindelijk bouwverkeer via het netwerk kunnen worden opgeladen. Door ook bouwverkeer van stroom te voorzien, kan er voortaan zo goed als emissieloos worden gebouwd in en rondom de stad! Hierdoor kunnen bouwplannen die stillagen door een gebrek aan stikstofcapaciteit eindelijk worden uitgevoerd.
Grote internationale belangstelling en toekomstplannen
Op dit moment onderzoekt de RET mogelijkheden om ongebruikte stroom op te kunnen slaan en op piekmomenten weer terug te leveren. Dit kan de impact van het project nog groter maken. Het innovatieve plan van de RET wordt met grote interesse gevolgd in het buitenland waar steden ook kampen met krapte op het stroomnetwerk.
Eenvoudig toepasbaar in andere steden
Door bestaande infrastructuur te gebruiken om het overvolle stroomnet uit te breiden, biedt de RET Rotterdam de kans om de stad van het slot te halen en versnelt het tegelijkertijd de transitie naar elektrisch vervoer en een emissievrije bouw. Dit baanbrekende initiatief kan bovendien eenvoudig gekopieerd worden in andere steden in Nederland en Europa die kampen met een overvol stroomnet. Het is misschien niet dé oplossing voor het energietekort, maar het helpt absoluut om dingen weer in beweging te krijgen.