Arnhem zet trolleynetwerk in tegen stroomtekort!

Arnhem zet trolleynetwerk in tegen stroomtekort!

Het openbaar vervoer inzetten om het stroomnet te ontlasten? In Rotterdam doen ze het al en ook in Arnhem hebben ze serieuze plannen om het trolleynetwerk in te zetten tegen stroomtekort.

Wat Rotterdam kan, kan Arnhem ook

In Arnhem hebben ze geen tram of metro, maar wel trolleybussen. Dit zijn elektrische bussen die net als de trein hun stroom van een bovenleiding krijgen. En net als in Rotterdam heeft ook dit ov-netwerk behoorlijk wat overcapaciteit. Deze kan ’s nachts, maar bij een lage stroomvraag van de trolleybussen ook overdag voor andere toepassingen worden ingezet.

Helemaal onbekend zijn ze hier niet mee in Arnhem. Zo kun je bij het Willemsplein en Winkelcentrum Kronenburg al gebruikmaken van wifi en een kaartjesautomaat die is aangesloten op de trolleyleidingen. En staat er in Arnhems nieuwste woonwijk Schuytgraaf al een laadpaal die op trolleystroom werkt.

Elektrische voertuigen opladen via het trolleynetwerk

Bij Breng – de beheerder van het openbaar vervoer in Arnhem – weten ze dat het trolleynetwerk uitermate geschikt is om ook ander elektrisch vervoer aan te koppelen. ’s Avonds wanneer er bijna geen bussen rijden zou het trolleynetwerk prima gebruikt kunnen worden om elektrische auto’s op te laden. Een aantal jaren terug werden er zelfs al elektrische taxi’s en vuilniswagens via het trolleynetwerk opgeladen. Dit kwam tot een einde toen de verschillende vervoersstromen door veranderde regelgeving uit elkaar werden getrokken. Het is namelijk niet toegestaan om zonder vergunning stroom aan derden te leveren.

De bal ligt bij de gemeente Arnhem

Voordat het Arnhemse trolleynetwerk gebruikt kan worden als parallel stroomnet zijn er, net als in Rotterdam, extra omvormers en onderstations nodig. En zal er een vergunning moeten worden aangevraagd bij de ACM om de stroom te mogen doorverkopen.

Breng laat weten: “Wij zijn geen elektriciteitsbedrijf en geen eigenaar van het trolleynetwerk, dat is de gemeente.” De bal ligt dus bij de gemeente en die heeft er wel oren naar om het overvolle Arnhemse stroomnetwerk uit te breiden.

De Arnhemse politiek wil het trolleynetwerk al jaren inzetten om het overvolle stroomnet te ontlasten. Zo liggen er al plannen in de gemeenteraad voor een laadplein voor elektrische auto’s en bouwverkeer. Het succes van Rotterdam zal hierbij zeker een steuntje in de rug zijn om de plannen erdoorheen te krijgen.

Laadinfrastructuur delen als wapen tegen het overvolle stroomnet

Het stroomnet in Arnhem is, net als in de rest van Nederland, overvol waardoor alles tot stilstand komt. Gebrek aan gekwalificeerd personeel, oplopende bouwkosten, trage vergunningsaanvragen en bezwaar van omwonenden zorgen ervoor dat de uitbreiding van het stroomnet niet zomaar is gerealiseerd. Samenwerken met andere partijen en gebruik maken van elkaars laadinfrastructuur zoals nu in Arnhem en Rotterdam gebeurt zijn dan ook mooie initiatieven waardoor er toch nog iets mogelijk is in een land dat verder op slot zit. En het mooie is: de benodigde infrastructuur ligt er al!